Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Yarn bombing

Υarn bombing, urban knitting ή graffiti knitting, είναι ένα είδος street art που χρησιμοποιεί αντί για χρώματα, πλεκτά νήματα. Τη γνωρίσαμε στην τάξη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της street art. Οι περισσότεροι εντυπωσιάστηκαν με αυτό το χουχουλιαστό λεωφορείο.

Το περασμένο Σάββατο, στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Βουλής), δημιουργήθηκε ένα έργο yarn bombing από την ομάδα atenistas με την στήριξη του δήμου Αθηναίων. Μια άποψη βλέπεις εδώ, αλλά θα ήταν καλύτερα αν ανέβεις στο κέντρο να το δεις και από κοντά. Θέλουμε τη γνώμη σου.
Ακούστηκαν πολλά επικριτικά σχόλια για το έργο. Κάποιοι είπαν πως είναι απαράδεκτο ενώ υπάρχουν άστεγοι που κρυώνουν να ντύνονται τα δέντρα με πουλοβεράκια. Πως αυτοί που το φιλοτέχνησαν δεν έχουν επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα και σπαταλάνε το χρόνο τους σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Συμφωνείς;
Δες παρακάτω μερικά ανάλογα έργα που έχουν γίνει σε άλλα μέρη του κόσμου, σύγκρινέ τα με αυτό της Αθήνας, σκέψου και πες την άποψή σου. Είναι αυτό τέχνη; Σου αρέσει; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, τι είναι αυτό που σε ενοχλεί;





6 σχόλια:

Lollipop είπε...

Η τέχνη είναι μία έννοια αρκετά σύνθετη και περίπλοκη. Είναι δύσκολο να την περιορίσεις σε ένα μονάχα ορισμό. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιήσω τη λέξη "τέχνη" θα χρησιμοποιήσω τη λέξη "διαφορετικό". Το διαφορετικό πολλές φορές ενοχλεί, είναι επικριτέο. Όταν κάτι ενοχλεί οι άνθρωποι έχουν την τάση να το μικραίνουν και να το υποτιμούν. Ίσως είναι μία αντίδραση στην καταχνιά της εποχής, πινελιές αισιοδοξίας και ελπίδας, ίσως είναι αντιγραφή από άλλα μέρη του κόσμου, ίσως πάλι είναι κάποιοι που περνούν το χρόνο τους μη σκεπτόμενοι τα δεινά της κοινωνίας. Είναι θέμα οπτικής γωνίας, αντίληψης, παιδείας και αισθητικής. Αντί να κρίνουμε ας καταλάβουμε! Γιατί στο τέλος δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή όχι, δεν έχει νόημα να αναλύεις ατέρμονους κοινωνικοηθικούς προβληματισμούς. Σημασία έχει η αίσθηση που σου αφήνει, τα συναισθήματα που σου δημιουργεί όταν αλλάξει πορεία η ματιά σου, πετυχαίνοντας τελικά ή όχι τον αρχικό του σκοπό!

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Lollipop, δημοσιεύω κατ' εξαίρεση το σχόλιό σου. Αυτό είναι ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο και γίνονται δεκτά μόνο επώνυμα σχόλια.
Η τέχνη είναι πράγματι μια ανοικτή έννοια και κατά συνέπεια υπάρχει μια αδυναμία ορισμού της. Πάντως κανένας ορισμός δεν θα μας έκανε σοφότερους γιατί τα καταφέρνουμε πολύ καλά και χωρίς αυτόν. "Όταν με ρωτάς τι είναι ο χρόνος, δεν ξέρω", είχε πει ο Αγ. Αυγουστίνος και νομίζω ισχύει το ίδιο με την τέχνη. Επομένως δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του ονόματός της. Ονομάζοντάς την "διαφορετικό" την περιορίζεις, γιατί το διαφορετικό ορίζεται εύκολα. Κάθε έργο τέχνης έχει "ενσωματωμένο" τον ορισμό της τέχνης.
"Αντί να κρίνουμε ας καταλάβουμε!",γράφεις.
Δεν είναι κακό να κρίνουμε την τέχνη, το αντίθετο. Τα έργα τέχνης προκαλούν σε συζήτηση και αυτό είναι ένα κοινό τους χαρακτηριστικό. Επίσης δεν χρειάζεται να κατανοούμε την τέχνη, τουλάχιστον όχι πάντοτε. Ο Πικάσο είχε πει πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο κόσμος θέλει να καταλάβει την τέχνη, όταν δεν αισθάνεται την ίδια ανάγκη ακούγοντας το κελάηδημα ενός πουλιού. Το κελάηδημα το απολαμβάνουμε χωρίς να χρειάζεται να το καταλάβουμε.

Eλπιδα Α3 είπε...

ειλικρινα νομιζω οτι τα σχολια που ακουστηκαν σχετικα με τους αστεγους που κρυωνουν ειναι απολυτα σωστα ολα αυτα τα "δεντροπουλοβερ" θα μπορουσαν να δωθουν σε αστεγους ή σε αλλους που το εχουν αναγκη!!ειναι βεβαια πολυ ομορφα σαν τεχνη αλλα πρωτα νοιαζομαστε για τους αλλους και μετα για τη τεχνη!!!

Ντόνα Μπεγκάνη 1οΓμν.Αγ.Δημ.Α3 είπε...

Η τέχνη είναι χαρά για τον άνθρωπο!Πολλά μπράβο σε αυτού που έκαναν αυτά τα πουλοβεράκια για τα δέντρα διότι είναι κάτι πολύ ευχάριστο!!Όσο για τους ανθρώπους που το θεωρούν υπερβολικό πιστεύω ότι αυτοί δεν σκέφτηκαν ΠΟΤΕ να φτιάξουν πουλοβεράκια για τους άστεγους...Αν ποτέ το κάνουν αυτό τότε θα είναι πιο δίκαιο να έρθουν και να πούνε την άλλη γνώμη τους...STREET ART 4EVER!!

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Ελπίδα, η ενασχόληση με την τέχνη, δεν εμποδίζει τα φιλάνθρωπα αισθήματά μας. Αντίθετα, πιστεύω πως τα ενισχύει. Νομίζω, άλλωστε πως για αυτό το λόγο περιμέναμε από αυτή την καλλιτεχνική ομάδα να είναι πιο ευαίσθητη απέναντι στους άστεγους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθούν όλα τα κοινωνικά προβλήματα για να κάνουμε τέχνη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τέχνη αγνοώντας τα.

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Ντόνα, το σχόλιό σου μου έδωσε χαρά! Είναι συγκινητικός ο απροσποίητος ενθουσιασμός σου για την τέχνη. Η αλήθεια είναι πως περιμένουμε από τους καλλιτέχνες να είναι πιο ευαίσθητοι από τους υπόλοιπους, αλλά αυτό μπορεί να είναι και κάπως άδικο. Ίσως τελικά το έργο να βοήθησε, με το διάλογο που προκάλεσε, να ενισχυθεί η ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Άλλωστε ποτέ δεν περιμένουμε από το γιατρό να ξεκινήσει μαζί μας τη δίαιτα που μας συστήνει