Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μια απάντηση στο σχόλιο της Ανθούλας

Στην προηγούμενη ανάρτηση η Ανθούλα μοιράστηκε μαζί μας τον θαυμασμό της για το έργο του animator που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο PES
Στην τάξη είδαμε το Western Spaghetti και αναλύσαμε τον τρόπο που το δημιούργησε



Δείτε εδώ το Kaboom!


Kaboom! by PES from DESIGNSPOTTER TV on Vimeo.

Στην ιστοσελίδα του PES μπορείς να δεις όλα τα έργα του.
Δες εδώ και τα making ofs του Kaboom

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Animation σε ασπροπίνακα

Ένας εύκολος τρόπος να κάνεις animation είναι να σχεδιάζεις σε ασπροπίνακα (whiteboard) με μαρκαδόρο. Είναι μια τεχνική που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις γρήγορες αλλαγές και διορθώσεις, ειδικά αν σου αρέσει να αυτοσχεδιάζεις. Δοκίμασε! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα φορητό ασπροπίνακα, μαρκαδόρους, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και φυσικά δημιουργική διάθεση.
Τα βίντεο που θα δεις εδώ έχουν τεχνικές και σχεδιαστικές αδυναμίες, αλλά παράλληλα διατηρούν τη φρεσκάδα του πρωτόλειου.


Whiteboard stop motion from Leon Kuklinski on Vimeo.


Whiteboard from Declan Byrne on Vimeo.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το φενακιστοσκόπιο (phenakistoscope)

Το φενακιστοσκόπιο ήταν άλλη μια κατασκευή με την οποία ο άνθρωπος μπόρεσε να δώσει την ψευδαίσθηση της κίνησης σε μια σειρά ακίνητες εικόνες, εκμεταλλευόμενος το μετείκασμα.
Επρόκειτο για ένα δίσκο με εγκοπές στην περιφέρεια, που στην επιφάνειά του είχε μια σειρά από εικόνες που παρουσίαζαν τα διαφορετικά στάδια μιας κίνησης. Κοιτάζοντας κάποιος μέσα από τις εγκοπές σε ένα καθρέφτη και περιστρέφοντας τον δίσκο μπορούσε να δει τις ακίνητες εικόνες να κινούνται με τρόπο που φαινόταν μαγικός και για αυτό το φενακιστοσκόπιο ονομάστηκε και μαγικός δίσκος.


Δες εδώ μερικά φενακιστοσκόπια και φτιάξε και εσύ το δικό σου πάνω στο πρότυπο που θα σου δοθεί.


Phenakistoscope from Christie on Vimeo.


Phenakistoscope from camilla skov on Vimeo.


Phenakistoscope from Mrinal Be on Vimeo.

Η λέξη φενακιστοσκόπιο (phenakistoscope) προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη φενάκη που αρχικά σήμαινε περούκα και μεταφορικά εξαπάτηση, παραπλάνηση

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ξεκινάμε...

...τη διαδρομή μας στο μαγικό κόσμο του animation με το θαυματοτρόπιο.
Το θαυματοτρόπιο ήταν ένα δημοφιλές παιχνίδι στην Βικτωριανή εποχή (1900 περίπου). Ένας δίσκος με μια εικόνα σε κάθε πλευρά, δενόταν με δυο σχοινάκια. Με τη βοήθεια των σχοινιών ο δίσκος περιστρεφόταν και λόγω του μετεικάσματος (του φαινομένου δηλαδή της διατήρησης μιας εικόνας στο μάτι για 1/12 του δευτερολέπτου), οι δυο εικόνες εμφανίζονταν σε μια.


Δες εδώ μερικές ιδέες και φτιάξε και εσύ το δικό σου θαυματοτρόπιο!


Thaumatrope from Lauren Fisher on Vimeo.


Thaumatrope from Charlie Roberts on Vimeo.