Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Και για να τελειώνουμε με τα σκουπίδια...

..να αναφέρουμε εδώ τον Βρετανό γλύπτη Tony Cragg που χρησιμοποιούσε πολλές φορές στα έργα του κομμάτια από σπασμένα αντικείμενα που έβρισκε στα σκουπίδια.


Βρες κι εσύ χρωματιστά άχρηστα αντικείμενα ή κομμάτια τους και φέρτα στο σχολείο. Θα τα συγκεντρώσουμε και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα ομαδικό έργο!
Εγώ μάζεψα ήδη μερικά...

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Όταν ζωντανεύουν τα σκουπίδια

Η εικαστικός Tina Willgren (Σουηδία) εξερευνώντας έναν εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό έξω από την πόλη που ζει συνάντησε πολλά σκουπίδια. Ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη που παρασύρεται από τον άνεμο έγινε θέμα για το έργο της Polymoids.
Το βίντεο εφέ (video effect) που χρησιμοποιεί στο έργο της το γνωρίζεις. Πώς λέγεται; 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πφφφ...σκουπίδια!

Τις τελευταίες μέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με τέτοιες απεχθείς εικόνες. Προσπερνούσαμε βουνά από σκουπίδια επιταχύνοντας το βήμα μας και κοιτάζοντας αλλού. Κι όμως, αυτό για το οποίο εμείς κλείνουμε τα μάτια (και τη μύτη) μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για κάποιους καλλιτέχνες...
"Real Life is Rubbish", είναι ο τίτλος του έργου που βλέπεις στη φωτογραφία. Πρόκειται για έργο που δημιούργησαν το 2002 το ζευγάρι καλλιτεχνών Tim Noble Sue και Webster. Οι Noble και Webster ζουν και εργάζονται μαζί στο Λονδίνο. Μερικά από τα έργα τους είναι φτιαγμένα από σωρούς σκουπιδιών που συλλέγουν στους δρόμους του Λονδίνου. Ρίχνοντας έναν προβολέα επάνω στο σωρό, δημιουργείται μια σκιά στον απέναντι τοίχο που παράγει μια εντελώς διαφορετική εικόνα: τις σιλουέτες των δυο καλλιτεχνών. 
Τι λες; Θα ήθελες κι εσύ να φτιάξεις μια τέτοια εικόνα; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικά σκουπίδια, ένα φακό, μια φωτογραφική μηχανή και δημιουργική διάθεση. Δοκίμασε!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η Νέα Υόρκη...

...εκτός από το Μοντριάν ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα την Αμερικανίδα φωτογράφο Berenice Abbott. Εδώ βλέπεις τη φωτογραφία της Nightview, New York (1932)
 
Να, και ένα ενδιαφέρον μουσικό βίντεο για το New York City του Burial

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τον ξέρεις τον Μοντριάν...

Συζητήσαμε για το καλλιτεχνικό έργο του στην τάξη προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα :"Πόσο εύκολα γίνεται η τέχνη;" Δική σας ιδέα ήταν άλλωστε, να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο του τελευταίου έργου του (Broadway Boogie Woogie) σαν τίτλο στο ιστολόγιό μας (blog)!
Σύντομα, όταν θα προμηθευτούμε τα υλικά, θα κάνουμε μια εργασία παρόμοια με αυτή που μπορείς να δεις στο βίντεο-ανιμέισον (video-animation) που ακολουθεί. Φυσικά, όποιος θέλει θα μπορεί (με την καθοδήγησή μου πάντα) ξεκινώντας απ' αυτή την ιδέα να δημιουργήσει το δικό του animation ;)